Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Елина Самарджиева: „Ако е трудно, значи съм на правилното място“

by Ina Dobrilova | окт 05, 2017

Като ученичка, Елина завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а по-късно прави магистратура в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност славянска филология. До тук подготовката й няма нищо общо с програмирането и алгоритмите. Но това се променя изцяло, когато е приета в Професионалната Телерик Академия. Днес Елина работи като iOS програмист в българската компания за разработка на мобилни приложения DigiMark. Обича това, което прави, и с удоволствие и плам разказва за професията си. Убедете се сами!


Име: Елина Самарджиева
Възраст: 
29 г.
Обучение в Телерик Академия: 
Телерик Академия – сезон 2015-2016 г.
Професионална реализация: 
iOS разработчик в DigiMark

Защо реши да се преквалифицираш в областта на софтуерното инженерство? Какво ти помогна да се справиш с трудностите?
Оказа се, че винаги съм искала да правя това. Още преди да разбера в детайли какво е програмирането, ми се искаше да се занимавам с нещо, което ме провокира и ме кара постоянно да измислям решения и да уча нови неща. Това е в основата на работата ми днес - да разрешавам проблеми и да разбирам как нещо може да бъде направено още по-добре, да работя с умни хора, да взимам решения и постоянно да надграждам уменията си.

Пътят до тук определено не беше лесен, но ми помогнаха постоянството и любопитство към този нов свят. Знаех, че е трудно, но е възможно. А най-важни бяха малките успехи. Всеки такъв водеше до желанието за следващ и по-голям. Така постепенно набирах смелост и скорост и си казвах, че мога още повече. 

Как обучението ти в Телерик Академия допринесе за професионалното ти развитие?
То е в основата. След като завърших магистратурата си, веднага започнах да се готвя за приемните изпити на Телерик Академия. По време на обучението имах възможност да видя различните технологии и да разбера кое наистина е най-близко до мен. Това е страхотно предимство, защото индустрията е толкова разнообразна, че човек дълго може да се чуди кое направление е най-подходящо за него. След като завършихме, бях напълно убедена какво искам да правя. 

Кои са най-ценните умения, получени в Академията, които използваш и днес?
Нещата са много. На първо място в Академията научих нещо, което в друга образователна организация или индустрия до този момент не ми беше показвано в толкова чист вид - да се чувствам комфортно, ако нещо не работи от първия път. Това беше много труден урок.

Телерик Академия също ме научи на дисциплина. Беше ясно, че ако не даваме най-доброто от себе си, значи не правим нещата правилно. Също ме подготви да посрещам трудностите и че ако е трудно, значи съм на правилното място. Тук осъзнах също, че глупав въпрос няма и че грешката и неразбирането са част от процеса на научаване на нещо ново. 

Кой е най-запомнящият се момент от обучението ти?
За мен това е краят на обучението ми, когато на един от изпитите бях на първо място. Тогава си направих равносметка за пътя, който съм изминала. Най-сериозното препятствие в обучението ми, беше първият ми изпит в Академията. Не само заради програмирането, но и заради всичко останало. Бях толкова притеснена, че едвам мислех. Дори смятах, че няма да мога да продължа напред. Но успях и месеците в Академията ме научиха да свиквам с напрежението и да успявам да му се противопоставя. Интересно беше как в някои отношения наистина влязохме едни хора, а учейки и развивайки се, излязохме други – много по-силни и можещи.

Какво би казала на девойките, които се колебаят дали да участват в програмата и да направят първи стъпки в света на технологиите?
Пътешествието е страхотно. Важно е да не забравят колко силни са, и че не е лесно, но всички усилия си заслужават. Всеки ден добавя малко повече знания и малко повече разбиране. Пожелавам им да са уверени, защото ще срещнат много препятствия, но ако ги преодолеят, ще успеят да направят много. Ще направят пътя по-хубав и за тези, които идват след тях. Това, че мислим по различен начин, е голямото богатство и абсолютно всеки може да допринесе и е ценен и важен с неговите знания. Всички имаме на какво да се научим и какво да дадем.

За да станете част от общността от успешно реализирали се софтуерни инженери на Телерик Академия, кандидатствайте за новия сезон на Telerik Academy Alpha до полунощ на 11 октомври.