Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


98% от випускниците на Телерик Академия се реализират успешно в софтуерната индустрия

by Ina Dobrilova | окт 03, 2017

Възнагражденията на близо 60% от завършилите са над средните за софтуерния сектор 

98% от випускниците ни се реализират успешно в софтуерната индустрия. Също така, над половината (58%) от завършилите Професионалната ни програма получават нетна месечна заплата по-висока от средното равнище за ИТ сектора в България, а 80% от тях – над средното за страната. Това показват резултатите от най-новото проучване, което проследява кариерното развитие на курсистите, завършили Професионалната Телерик Академия в периода 2010-2016 г.

„Истинските измерител и доказателство за ефективността на нашите програми са успехът на хората, които обучаваме, и оценката на техните работодатели.  Радваме се да видим от направеното проучване, както и от постоянната обратна връзка на бизнеса, че завършилите Телерик Академия курсисти се реализират изключително успешно в ИТ индустрията и са високо ценени специалисти. Това ни мотивира да продължаваме с още повече хъс и мотивация да развиваме и подобряваме обученията с всеки следващ сезон,“ коментира Михаил Вълков, генерален мениджър на Професионалната Телерик Академия.

През ноември стартира нов сезон на шест-месечната програма за обучение на софтуерни специалисти – Telerik Academy Alpha. Желаещите могат да кандидатстват до 11 октомври на сайта на Телерик Академия, като изберат едно от две профилирани направления – разработка на уеб приложения с .NET или с JavaScript. Участието е безплатно и предоставя необходимата практическа подготовка, технологични знания и личностни умения за успешен кариерен старт в ИТ сектора.

Успешен старт и бързо развитие на кариерата

Завършилите курсисти започват своето професионално развитие с летящ старт. Една-трета биват назначени още докато се обучават в Телерик Академия, а над половината (52%) в рамките на 1-2 месеца след края на програмата. Голяма част от курсистите (80%) стартират като „младши специалист“, а други (12%) започват работа директно на ниво „Regular“. В резултат на добрата си подготовка, близо 70% от курсистите достигат следващия етап от кариерата си в рамките само на година.

Финансово възнаграждение над средното и добър стандарт на живот

Над половината от участниците, завършили Професионалната Телерик Академия през 2016 г., имат стартова заплата между 1000-2000 лв., а при 21% тя надвишава 2000 лв. С нарастване на опита, нивото на възнагражденията се увеличава значително. Днес при 58% от всички анкетирани нетното месечно заплащане е по-високо от средната за ИТ сектора нетна заплата от 2752 лв с включен 10% бонус, според Българската асоциация на софтуерните компаниии (БАСКОМ). 81% от завършилите са доволни от стандарта, който поддържат в България.

Конкурентоспособност

Участниците се подготвят за едни от най-търсените в индустрията професии, най-предпочитани от които са: разработчик на уеб приложения (69%), Front-end програмист (25%) и разработчик съответно на десктоп приложения (16%) и на мобилни приложения (16%). В допълнение проучването сочи, че изградената в Телерик Академия основа подпомага безпроблемното овладяване на нови езици и технологии. Близо 90% от анкетираните определят този процес като лесен. Над 90% от тях смятат, че това се дължи на обучението им в Телерик Академия.

Проучването е проведено през август т.г. сред курсисти, преминали успешно програмите за подготовка на софтуерни специалисти на Телерик Академия в периода 2010-2016 г. В него участие взимат над 300 души. През ноември предстои да започне новият сезон на Telerik Academy Alpha, приемът за който все още е отворен.

Детайлна инфографика с резултатите от проучването може да бъде намерена тук.