Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Какъв език за програмиране да изберете в началото на своето обучение?

by Ina Dobrilova | сеп 07, 2017

Най-важните фактори при взимането на това решение научете от Мартин Вешев, технологичен трейнър в Телерик Академия 

Изборът на език за програмиране е първата стъпка към подготовката ви за кариерен старт в ИТ сектора. Важно и понякога нелеко решение, от което зависи как ще протече вашето обучение и кариерното ви развитие след това.

Съществуват множество езици, платформи и технологии, между които да избирате, но тук ще се спрем на две професионални направления – уеб разработка с .NET и с JavaScript, за които има сериозно търсене на пазара на труда. Освен това уменията за тях можете да започнете да усвоявате още тази есен в 6-месечната програма за подготовка на софтуерни инженери - Telerik Academy Alpha.

Ето някои ключови фактори, с помощта на които да решите в коя посока да поемете.

.NET разработка

В основата на уеб разработката с .NET стоят езикът за програмиране C# и платформата .NET. Традиционно лятото е слаб период за търсене на кадри, но въпреки това в момента има над 200 отворени работни позиции в България, изискващи познания в тези сфери. Защо ли?

Сред най-широко използваните програмни езици

C# се нарежда сред най-популярните езици в глобален мащаб, използван от редица големи и утвърдени компании. Той е изключително добре структуриран и позволява лесно да скалирате вашите приложения, използвайки концепции като обектно-ориентирано програмиране и композиране на обекти. Също така позволява да откривате синтактичните грешки във вашата програма още преди стартирането й – любима функционалност на всеки софтуерен разработчик.

Умения, осигуряващи гъвкавост и широка приспособимост

С уменията ви по C# ще можете да създавате както уеб, така и десктоп и мобилни приложения. Това ви позволява да започнете професионалния си път, например, в областта на уеб програмирането и лесно да преминете към друга сфера, ако интересите ви се променят. Друго предимство е, че новата технология ASP.NET Core е мулти-платформена и с нея можете да разработвате приложения под всяка операционна система. Разполагате  с пълна свобода на избор.

Високо търсене на .NET специалисти

.NET разработчиците са едни от най-търсените софтуерни специалисти в България. Такава е тенденцията и в световен мащаб. Въоръжени с познания по C# и ASP.NET MVC, ще можете да създавате уеб приложения от край до край, разработвайки както сървърната, така и клиентската част. Тези умения са изключително ценни и желани в света на уеб програмирането. Те са основополагащи и за работата ви като Full-Stack разработчик.

Платформа, подкрепен от гиганта Microsoft

Не бива да забравяме, че основната поддръжка на .NET идва директно от Microsoft. Ясен знак, че езикът и платформата зад него ще продължат да се развиват. Преди няколко години, компанията отвори част от своя код, за да могат разработчици от целия свят да допринасят за напредъка на платформата. Миналата година Microsoft се присъедини и към Linux фондацията, комбинирайки най-доброто от двата свята.

JavaScript разработка

Програмният език JavaScript е универсален за всички видове браузъри и приложения. Той e изключително популярен сред програмистите и работодателите в България и в световен мащаб. Научете повече.

Едно решение за всички сценарии

Можете да създавате както уеб, така и десктоп и мобилни приложния за всички операционни системи с многоплатформения език JavaScript. С помощта на Node.js, технологията която позволи на JavaScript да премине от браузъра в сървърната част, ще разработвате решения от край до край, използвайки само и единствено JavaScript като език. Какво по-хубаво от това?

По-плавно навлизане в програмирането

JavaScript е по-интуитивен за начинаещите програмисти от повечето езици, тъй като няма трудни за възприемане концепции като типизация и компилационен процес. Той е и единственият език, поддържан от всички браузъри по света, което прави владеенето му задължително условие за всеки уеб front-end разработчик. В комбинация с HTML и CSS, JavaScript позволява бързо и лесно да визуализирате крайния резултат от програмата си.

Най-използваният език за програмиране

Според последните глобални класации JavaScript е най-популярният език за програмиране. Голяма част от водещите технологични компании като PayPal, LinkedIn, eBay и др. използват именно JavaScript заедно с Node.js като платформа за изграждането на техните приложения -  показател за сигурността и скалируемостта, които предлагат.

Богатство от технологии, които допълват и разширяват JavaScript

JavaScript обществото е огромно, което помага за постоянното еволюиране на всички проекти и платформи, свързани с езика. Съществуват множество библиотеки и технологии, базирани на JavaScript,като например AngularJs/Angular на Google и  React на Facebook, които бързо и лесно да развивате своите уеб приложения. С други думи, не е необходимо да преоткривате топлата вода. Можете да използвате готово решение, което да ви спести време и да оптимизира вашия код.

Ако сте избрали посоката, в която искате да се развивате, направете следващата крачка към мечтаната професия. Кандидатствайте за предстоящия сезон на Telerik Academy Alpha и се подгответе за летящ кариерен старт. Обучението е безплатно. 


Съветите на технологичния ни трейнър Мартин Вешев 
първо бяха публикувани на сайта на Karieri.bg