Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


В търсене на кариерна реализация в България

by Ina Dobrilova | авг 14, 2017

Стартираме серия от блиц интервюта с курсисти, които се обучават при нас, за да ви покажем от първа ръка какви са животът и атмосферата в Телерик Академия. Днес ви срещаме с Георги Георгиев и Златан Ангелов, които са част от първия сезон на Telerik Academy Alpha.

24-годишният Георги живее в Германия през последните 5 г., където изучава „Киберсигурност“ в Saarland University. Златан е на 29 г., завършва висшето си образование в Техническия университет в Мюнхен, Германия, и работи там в една от водещите международни застрахователни компании. Общото между двамата е, че решават да се реализират в България и с помощта на Академията да се подготвят за успешен професионален старт в ИТ сектора.

Ето какво споделят те за обучението си в програмата, средата и възможностите за реализация в България.

Защо решихте да участвате в Telerik Academy Alpha?
- Георги: Търсех качествено, практически насочено и актуално обучение. Telerik Academy Alpha ми предлага да се запозная с най-модерните технологии и практики, използвани в ИТ сектора. Освен това интензивността на програмата ми дава възможност за бърз кариерен старт.
- Златан: Обучението е изключително практическо и позволява на всеки да направи правилните стъпки в развитието и реализацията си в ИТ сферата.

И двамата сте учили и работили в чужбина. Кой беше основният ви мотиватор да се върнете в България?
- Георги: Добрите възможности за реализация и то в родината ми. През последните години ИТ секторът в България претърпя бързо развитие, като вече по нищо не отстъпва на западноевропейските. Щастлив съм, че мога да бъда част от тази промяна.
- Златан: Сантименти, Телерик Академия и възможността да намеря реализация в една много интересна и динамична професионална област.

С какъв опит в областта на програмирането стартирахте обучението си в програмата?
- Георги: Като студент по киберсигурност в Saarland University съм запознат с теоретичните основи и принципи на програмирането. Работил съм по малки проекти.
- Златан: Количествено клонеше към 0. 

Как се подготвихте за входния ни изпит?
- Георги: Входният изпит беше на програмния език C#, който не бях ползвал. Тъй като имам опит с Java, а двата езика са много близки, ми беше необходимо само да се запозная със синтактичните особености. За подготовката много ми помогнаха предоставените от Телерик Академия материали - видеа, презентации, задачи и изпити.
- Златан: Академията дава свободен достъп до изпитни задачи от предишни сезони и формати. Честно казано, трябваше да реша поне около 20-30 задачи с различна трудност, преди да повярвам, че мога да се справя.

Кое според вас е най-полезното от програмата до момента?
- Георги: Програмата е изключително практически ориентирана. Отборните проекти ни дават възможност за работа в екип и възпроизвеждат реалната работна среда. Трейнърите влизат в ролята на ментори и следят индивидуалната работата на всеки един курсист. Затова допринася и малката численост на групата.
- Златан: За всеки въпрос, който имам, получавам моментална обратна връзка. Освен това има силно застъпен социален елемент. Дори и когато не сме формално разделени в отбори, си помагаме и обсъждаме различни проблеми.

Кое е най-интересното от обучението ви?
- Георги: Според мен най-интересното и иновативно в програмата са курсовете по „soft skills“ - как да учим правилно, как да си водим записки, как да четем ефективно, как да запомняме. Като софтуерни инженери ще трябва постоянно да учим, за да сме в крак с новостите. Тези умения ще ни бъдат от изключителна полза.
- Златан: Не всяко знание може да ти отвърже по подобен начин ръцете и да ти позволи да правиш каквото ти хрумне. 

Бихте ли препоръчали Telerik Academy Alpha на свои познати? Защо?
- Георги: Определено - обстановката, която се създава в малка група от мотивирани и жадни за знания хора, които са на 100% отдадени на програмата, е просто неповторима.
- Златан: Да! Обучението се води много професионално, което в никакъв случай не му пречи да бъде и забавно. Освен това да преминеш успешно програмата е голямо предизвикателство, в което мотивацията и силния дух са задължителни. Като изживяване е изключително възнаграждаващо.

През ноември предстои втори сезон на Telerik Academy Alpha. Научете повече за него и как можете да се подготвите за входния ни изпит тук