Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Пътят от обучение в Телерик Академия до работа в Amazon

by Ina Dobrilova | юни 12, 2017

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на Телерик Академия.

Запознайте се с Васил Динински, който е уеб програмист в развойния център на Amazon в Единбург, Великобритания. Няколко години по-рано програмирането е само хоби за Васил. Той учи „Международни икономически отношения“ в Университета за национално и световно стопанство. Воден от любовта си към информационните технологии, Васил кандидатства и е приет в Софтуерната Телерик Академия. Веднага след като завършва Академията започва работа като младши софтуерен разработчик в Telerik, а от началото на 2017 г. вече е част от екипа на Amazon.

Научете директно от него как с помощта на Академията, много усилия и постоянство успява да превърне хобито си в перспективна професия, която го отвежда в на една от водещите технологични компании в света.

Визитка 
Име:  Васил Динински
Възраст: 31 г.
Обучение в Телерик Академия:  Софтуерна Телерик Академия – сезон 2012-2013 г.
Професионална реализация: Уеб програмист в Amazon Development Center

Разкажи ни повече за работата си в Amazon? Как стартира и какви са основните ти задачи днес?

Любопитното е, че от Amazon се свързаха с мен, а не аз с тях. Първоначално бях малко скептичен към поканата в LinkedIn, но въпреки това реших да проверя дали е реална и дали „ставам за Amazon“. Отговорих и така започна моето приключение. Процесът по кандидатстване е продължителен и много обстоен - с няколко кръга на интервюта. Един от движещите принципи в Amazon е да се наемат хора, които да вдигат летвата за текущото ниво в компанията. Също така, да допринасят към техническата култура и знанията и да ги обогатяват. Затова бях амбициран да покажа най-доброто от себе си.

Усилията си струваха. В момента работя върху вътрешни системи за организация на персонала в Amazon, където всяко едно решение трябва да е оправдано както за 10 потребители, така и за 10 млн. потребители. Amazon работи с милиони клиенти и милиарди поръчки всеки ден, така че е нормално начинът на мислене да е свързан със скалирането на всяко едно решение до хиляди, милиони или дори милиарди клиенти едновременно и резултатът да е един и същ всеки път. Това само по себе си е голямо предизвикателство.

Как обучението ти в Софтуерната Телерик Академия допринесе за професионалното ти развитие?

Според мен практическата насоченост на курсовете е един от основополагащите фактори за успеха както на програмата, така и на курсистите, които я завършват. Затова обучението е изключително полезно - за студенти и хора с формално ИТ образование, за хора с инженерни наклонности, както и за всички хора с логическо мислене, които търсят своето призвание. Не ме разбирайте погрешно - Академията няма да ви даде всичко наготово. Необходими са много труд и любов към това, с което искате да се занимавате.

Академията помага не само с преподаването на модерни технологии, алгоритми или най-добри практики. Учи на критическо и логическо мислене. На това да не ви е страх да попитате, когато не знаете, както и да се доверявате на съотборниците си. Тези елементи са неразделна част от работата на софтуерния инженер. Лично на мен Академията ми даде необходимите умения и знания, за да превърна своето хоби в професия. Тя ме запозна и с много активни хора със сходни интереси и създаде приятелска атмосфера на отворена комуникация, която е неразривно свързана с професията.

Кои са най-ценните умения и знания, получени в Академията, които използваш и днес?

Бих казал, че най-ценните умения не са директно свързани с програмирането, а по-скоро с културата на работа в ИТ индустрията. Всеки може да прочете няколко книги по програмиране и да положи основите. Може дори да стане добър. Но нещата, на които учи Академията са много повече от това. Тя създава общество на учещите се хора. Помага ви да разберете, че много често проблемите, с които се сблъсквате вече са решени от някой друг. А това ви мотивира да търсите и усвоявате нова информация. Непрекъснато. Не на последно място Академията ви учи как да учите ефективно и да решавате дори и най-сложните проблеми.

От гледна точка на знания изключително полезни за мен бяха курсовете по Javascript и C#, които запознават курсистите с две различни парадигми. Обектно-ориентирано програмиране и функционално програмиране -  два радикално различни начина на мислене. Това е съвсем малка част от нещата, които Академията учи и развива като начин на мислене у своите курсисти.

Какво би посъветвал хората, които искат да кандидатстват в Академията?

Бих ги посъветвал да се отдадат изцяло на своето бъдеще. Щом са се насочили към Академията, значи смятат, че това е софтуерното инженерство. Нека дадат всичко от себе си по време на обучението. Забелязал съм, че хората, които се представят добре в Академията се реализират отлично и след нея. Колкото повече усилия влагате и се развивате, толкова по-големи позитиви ще извлечете накрая.