Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Защо въвеждаме Telerik Academy Alpha

by Mihail Valkov | юни 05, 2017

Telerik Academy Alpha

Нова 6-месечна програма със сертификат

Вече близо 15 години с колегите в Telerik, а от 2009 г. и с екипа на Телерик Академия наблюдаваме от първа ръка шеметното развитие на ИТ индустрията. Много от вас сигурно си спомнят, че изискванията за успешен софтуерен специалист само до преди 5-6 години включваха:

-      .NET/C# или Java
-      SQL Server
-      Основни JavaScript познания
-      Visual Studio/TFS или Eclipse или друго IDE

Днес очакванията включват познания в голяма степен по повечето от следните технологии:

-      Ecmascript (JavaScript) -      Cordova -      AWS and/or Azure
       4,5,6,2016... -      Android, Java, tools -      Some DevOps skills
-      Typescript -      iOS, Objective C, Swift, -      Git/GitHub
-      Node.js        tools -      Visual Studio/TFS
-      Angular, Angular2.0 -      Windows Universal, -      .NET, C# 2.5,3,4,5,6,7
-      React.js, React.Native        Xamarin -      Unit Testing/TDD
-      NativeScript -      Jenkins

С годините програмата на Телерик Академия, която винаги е била с фокус върху технологичния хоризонт, набъбна от 4-5 курса през 2009 г. до повече от 30 курса за различни технологии и техники от софтуерното инженерство.

В днешно време обаче само добри технически познания не са достатъчни.

Компаниите имат нужда не просто от квалифицирани кадри -- те търсят специалисти, които притежават и добри личностни и поведенчески качества като критично мислене, креативност, емоционална интелигентност, умения за разрешаване на комплексни въпроси и др. И не на последно място, компаниите търсят кандидати с практичeски опит.

От друга страна, една от основните обратни връзки, която получаваме от нашите курсисти, е, че 12 месеца без доходи за някои от тях е непосилна задача. За много от тях това е основна причина да отпаднат от програмата. За други – това е причина да не се включат в нея.

И не на последно място, най-новите тенденции в преподаването показват, че традиционния лекционен формат само в посока учител-ученик не е най-ефективен при предаването и усвояването на нови знания.

В отговор на всички тези нужди и тенденции в края на м. юни пускаме Telerik Academy Alpha - изцяло нов метод на преподаване и обучение, което позволява на курсистите в кратък срок и ефективно да се подготвят за своята първа работа в софтуерната индустрия.

Какво представлява Telerik Academy Alpha

Участниците в Telerik Academy Alpha ще имат уникална възможност да се учат и натрупат опит на работа над проекти с екип, който има сборно над 30 години опит в софтуерното инженерство и обучението на ИТ специалисти.

Само за 6 месеца програмата ще покрие широк спектър от технологии, които се прилагат в реални проекти. И въпреки че програмата на пръв поглед изглежда доста кондензирана, начинът по-който е структурирана балансира нейния интензитет, който е по-добре съобразен със способностите на учещите се във всеки един момент.

Накрая на програмата курсистите ще бъдат поне толкова добре подготвени, колкото при традиционна програма, въпреки че продължителността й е съкратена наполовина.

Курсистите ще работят по модели взети от реални инженерни екипи, проекти и задачи. Учебната група ще бъде малка, с цел да има възможност за съобразяване на програмата с всеки учащ се. В края на програмата кандидатите в зависимост от представянето си ще получат покани за интервю от наши партньори.

Кандидатстването приключи на 07.06. На сайта на Телерик Академия може да се регистрирате, за да получавате информация за следващите ни програми.

Някои от вас попитаха дали намаляваме броя на курсистите, които излизат от Телерик Академия всяка година. Краткият отговор е „не“, напротив – целим повече хора да завършват Академията, по-често да желаещите да могат да се включат в нови програми и да разширим технологиите, които ще се изучават.  Макар преди да приемахме между 800 и 1000 души, година след година виждахме, че тази програма не е за всички и накрая на обучението завършват 10-15%.

Намалявайки размера на групите, искаме да обърнем тази тенденция, като успеваемостта на участниците, влезли в програмата, да се покачи до 90%.

Все още не сме определили финалния размер на групите. Едно е сигурно – както досега, така и за напред – за нас водещото е качеството на обучението, а не мащаба.

Програмата преди и сега

 

Традиционна програма

Telerik Academy Alpha цели

Продължителност

12 месеца

6 месеца

Прием

1 до 2 пъти в годината

Много възможности през годината за включване

Интензитет

Засилващ се с времето от 8-16 часа на седмица в началото

Около 20 часа на седмица

 

Много домашни

Без домашни

Няма планирана ваканция

3  седмици ваканция

Форма на преподаване

Лекции; Домашни; Изпити

Незадължителни отборни проекти

Ограничена практика

Слабо засегнати курсове за личностни и поведенчески умения

Работа по реални проекти в отборна среда. По-малко лекции, повече практика.

Курсове за личностни и поведенчески умения, които вървят паралелно с техническите курсове

Сертификат

Сертификат

Сертификат

Завършили програмата

Около 10-15% от стартиралите

90-100% от всички участници

 

Успехът на Телерик Академия е тясно обвързан с успеха на обучаващите се в нея. А този успех включва добрата подготовка на технически и личностни качества на курсистите. Затова и занапред програмите на Софтуерната Телерик Академия ще се базират на най-добрите практики и материали. Сигурни сме, че Telerik Academy Alpha е първа стъпка в тази посока и нямаме търпение да стартираме работа с новите курсисти в края на м. юни. Ако сте пропуснали срока за кандидатстване, можете да се регистрирате на сайта, за да научите първи за следващата програма. Успех!