Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Илиана Бобева: "Телерик Академия ми помогна да направя рязък завой в професионалното си развитие"

by Ina Dobrilova | апр 11, 2017

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на Телерик Академия

Визитка 
Име: Илиана Бобева
Възраст: 27
Обучение в Телерик Академия:  Софтуерна Телерик Академия – сезон 2015-2016 г.
Професионална реализация: софтуерен разработчик в SBTech

Илиана завършва средното си образование във Втора английски езикова гимназия „Томас Джеферсън“ в София с профил „Математика и информатика“. Макар че още в училище проявява любопитство към новите технологии, след 12ти клас се насочва към друга професионална сфера. Завършва бакалавърска степен по „Маркетинг“ в УНСС, а след това и магистратура по „Бизнес икономика“ в същия университет. Година и половина е част от екипа на PR агенция, където се грижи за комуникациите на един от водещите телекоми в България. Определя работата си като предизвикателна и от която натрупва безценен опит. Осъзнава обаче, че това не е професията, за която е мечтала, и сферата, в която би искала да се развива за в бъдеще.

Смяна на кариерното развитие

Затова през 2015 г. Илиана се включва в Софтуерната Телерик Академия. Още докато се обучава в програмата, започва работа в екипа на SBTech като разработчик на софтуер, където работи и днес.


Научете как Илиана съумява да смени професионалното поприще за по-малко от година и да се развие успешно в сферата на софтуерното инженерство от интервюто ни с нея.

Защо и как реши да кандидатстваш в Софтуерната Телерик Академия?

Разбрах от приятел, че предстои нов сезон на Софтуерната Телерик Академията, точно когато се чувствах на кръстопът и решавах накъде да продължа кариерното си развитие. Вече знаех за програмата от брат ми, който наскоро беше започнал работа в ИТ сектора именно благодарение на Телерик Академия. Той всеки ден се прибираше от работа ентусиазиран и удовлетворен от решените проблеми и задачите, с които се е справил. Така, колебанията с какво да се занимавам, стартиращият съвсем скоро нов сезон на Телерик Академия и примерът на брат ми се превърнаха в предпоставка и ключов мотиватор да кандидатствам.

Вярвам, че няма невъзможни неща и човек може да постигне всичко, което си науми, стига да положи достатъчно усилия. Затова реших да предизвиквам себе си и се включих в Софтуерната Телерик Академия.

Кой беше най-полезният курс в 12-месечната програма за теб?

За мен най-полезно определено беше обучението по качествен програмен код. Смятам, че в допълнение на добрите практики и принципи, които усвоихме, курсът ни научи как да „мислим като програмисти“, как да подхождаме към проблемите и да търсим решения.

A кой е най-незабравимият момент от обучението?

Цялото обучение в Телерик Академията е едно незабравимо приключение, което остава прекрасен спомен за цял живот. Всекидневната комуникация с толкова много млади и мотивирани хора, взаимната помощ и подкрепа, екипната работа и най-вече позитивизмът и доброто настроение – това са все неща, за които винаги се сещам с усмивка.

Как Софтуерната Телерик Академия допринесе за професионалното ти развитие?

Телерик Академия ми помогна да направя рязък завой в професионалното си развитие, като се преориентирам в изцяло нова сфера на дейност, без наличието на предишен опит в нея. Това е вълнуваща промяна, за която нито за миг не съжалявам. Вече година и половина след като започнах работа като софтуерен разработчик, смея да твърдя, че най-накрая открих правилната област за себе си.

Какво би посъветвала настоящите курсисти в инициативата? А съвет към дамите?

Съветът ми към настоящите курсисти е да не се страхуват от новото и непознатото, да бъдат винаги любопитни и проактивни, да не се задоволяват с малко, а винаги да търсят още и още нови знания. Именно това е хубавото на работата ни – имаш цял живот да учиш и да се развиваш. Всеки ден е ново предизвикателство.

А по-специално към дамите – не се подценявайте и не се заблуждавайте, че това е мъжка професия. Отдавна отмина времето на стереотипите и на схващането, че ИТ секторът е „запазена територия“ само за мъже.