Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Запознайте се с трейнърите в Телерик Академия: Мартин Вешев

by User Not Found | ное 29, 2016

Когато не е в Телерик Академия, технологичният трейнър Мартин Вешев е или във фитнеса, или на мотор, или пред компютъра, запленен от някой филм. Той се присъединява към екипа на инициативата преди около година, докато учи в Софтуерната Телерик Академия. Оставя зад себе си над 5-годишен професионален опит в областта на строителното инженерство, за да се посвети на друг тип инженерство – софтуерното. Научете повече за Мартин от разговора ни с него. 

Разкажи ни малко повече за себе си. Кога се присъедини към Телерик Академия?
Завършил съм средното си образование в СГСАГ „Христо Ботев“ и след това висше в УАСГ и съм магистър инженер по строителство на сгради и съоръжения. Работих като проектант пет години в най-голямата фирма в България за инфраструктурнo проектиране. Преди една година, докато се обучавах в Софтуерната Телерик Академия, получих покана да се присъединя към екипа на инициативата и с голямо удоволствие приех.

Martin_Veshev

Защо реши да се занимаваш със софтуерно инженерство и с преподаване?
Реших да се занимавам с програмиране, защото винаги съм го чувствал като увлечение.  Всъщност беше и лично предизвикателство. Знаех, че ще е трудно след толкова години в друг бранш, но това ме мотивираше още повече. Софтуерната Телерик Академия беше мястото, което ми помогна да преследвам и постигна тази цел. Преподаването беше естественото продължение на това, което ми даде инициативата. Чувствах, че трябва и аз да давам. Изключително приятно и удовлетворен се чувствам, когато го правя и виждам отсреща мотивирани хора от всякаква възраст. Иска ми се да повярват в себе си и ако мога да помогна, какво по-хубаво от това. 

Кои са трите най-ценни неща, които курсистите научават в Телерик Академия?
Всъщност в процеса на обучение научават изключително много. Програмата е интензивна и се изисква доста сериозно отношение и правилна мотивация. Ако трябва да спомена няколко основни неща, ще започна с това, че успяват да развият комуникативните си умения и работата в екип, което е едно от най-важните качества във всяка професия. Трудно е, особено в началото, докато не се познават, но с напредване на времето прекарват все повече време в Софтуерната Телерик Академия и един с друг, създават се приятелства. Научават се да организират времето си и да бъдат постоянни и методични в преследването на целите си.  Не на последно място, Софтуерната Телерик Академия им помага да се справят с проблеми, които изискват доста въображение и нестандартно мислене, което ще им е от полза в професията им след завършването.

Според наблюденията ти, каква е реализацията на курсистите след обучението в Телерик Академия?
Личните ми наблюдения показват, че 100% от хората, завършили Софтуерната Телерик Академия и искащи да се развиват в софтуерната индустрия, си намират работа в рамките на 1-2 месеца. Някои от тях продължават да учат, като дори се връщат при нас за нови курсове. От професионална гледна точка, мисля че са на доста високо ниво и могат бързо да се приспособят в различни екипи и да станат пълноправна част от тях.

Кой е любимият ти момент от работата ти? 
Не мисля, че имам любим момент, защото работата ни е доста динамична и дори да не изглежда така, всеки ден се сблъскваме с различни проблеми и самото им разрешаване е това, което ме удовлетворява. Всички от екипа са много готини и се работи много приятно. 

А най-забавният?
Най-забавно е, когато отидем с курсистите на превърналите се в традиция събирания в някоя от хижите на Витоша. Тогава всички са различни, отпуснати и виждат, че и ние не сме толкова строги. Всеки се забавлява и е доста приятно. Не мога, разбира се, да не включа и тийм билдингите с колегите. Но за тях друг път.

Какви са хобитата ти извън работа? Какво правиш през свободното си време?
Голяма страст ми е гледането на филми и слушането на музика. Обичам да карам мотор и колело, когато имам свободно време. За мен е важно да съм в добра кондиция и затова ходя във фитнес залата поне два пъти седмично. Ако се застоя прекалено дълго време пред компютъра, това е единственото нещо, което ме разсейва напълно. Обичам да научавам нови неща в различни сфери и не се ограничавам само с едно, защото смятам, че човек има нужда от разнообразни интереси. Светът днес е изключително динамичен и това налага непрестанно адаптиране към заобикалящата ни среда. 

Кои качества цениш най-много у другите?
Най-много ценя у хората честността и лоялността. Това предразполага да имаме открити и добри намерения един към друг. Обичам да контактувам с усмихнати и позитивни хора, с които се чувствам комфортно. За моя огромна радост Телерик Академия ми дава възможност всеки ден се срещам с такива курсисти.