Telerik Academy

Сподели тази страница

Най-актуалното от Телерик Академия

Прочетете последните новини около обученията и ИТ общността на Телерик Академия. Научете първи за новините ни инициативи и предстоящите събития и всичко, което вълнува нас и нашите курсисти. Тази категория включва всички новини за Телерик Академия.


Постоянството – най-вярната рецепта за успех

by User Not Found | юни 08, 2016

Разказът е част от поредицата успешни истории на курсисти, участвали в обученията на „Академията на Телерик“ – образователната инициатива на Progress

Визитка 
Име: Ясен Янков
Възраст: 24 г.
Обучение в „Академията на Телерик“: „Софтуерна академия на Телерик“ – сезон 2010-2011 г.
Професионална реализация: мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress

Yasen_Yankov

Ясен Янков e мениджър „Софтуерно инженерство“ на екипа, който разработва уебсайта Telerik.com в Progress. Завършил e втория сезон на „Софтуерната академия на Телерик“, а преди това Математическата гимназия в Русе. Присъединява се към Progress (тогава още Telerik) през 2011 г. като  младши разработчик и само за две години и половина изкачва цялата кариерна стълбица до мениджър. Как обучението в „Софтуерната академия на Телерик“ му помага и каква е неговата рецепта за успех – разберете от самия него.

Защо и как реши да се включиш в „Академията на Телерик"?
Разбрах за „Академията на Телерик“ от приятел. Двамaта с него се записахме, завършихме успешно и започнахме работа в Telerik (вече Progress). Поглеждайки назад, това е един от най-добрите избори, които съм правил. Много неща се промениха оттогава, но идеята и ценностите зад тази инициатива си останаха същите. Това да се дава шанс на всички, които нямат опит, но имат желание да покажат на какво са способни – за мен беше както благородно като кауза, така и перфектната среда за развитие.

Коя е най-вълнуващата част от работата ти?
Динамичността. Никога не знаеш напълно какво те очаква. Проектите в нашите екипи са пресечна точка, както на множество интересни технологии и услуги, така и на целия бизнес на компанията. Ние представляваме лицето на Progress пред света, първия допир на клиентите с нашия бизнес и в тази си роля носим сериозна отговорност. Работим в страхотна колаборация с екипите, разработващи останалите сайтове на компанията и ежедневието ни е комбинация от разнообразни технологии и непрекъснато променящия се бизнес пейзаж.

Как инициативата допринесе за професионалното ти развитие? Кое е най-ценното, което научи в „Академията на Телерик“?
Най-ценното нещо, което научих, е никога да не се отказвам. Знанията и опитът, които придобих, ми дадоха възможност да започна работа, но това, което ми помогна да успея впоследствие, беше постоянството. Спомням си как първите дни и седмици, след като започнах работа, ми се струваше сякаш се движа по ръба на скала и постоянно се справях на косъм. Много е важно човек да не бяга, когато се почувства в сериозно затруднение. Това е едно от нещата, които научих на изпитите в „Академията на Телерик“ – или се бориш с всички сили, или си заминаваш.

Какво би посъветвал настоящите курсисти в инициативата?
Най-важно е да работиш нещо, което ти носи удовлетворение. Все по-често се срещат начинаещи програмисти, които търсят развитие в тази сфера поради грешни причини. Високият стандарт на живот е най-често срещаният стимул, но той не бива да бъде самоцел при избора на професия. Водещият фактор трябва да е интересът към работата. В случая на програмирането (и не само) това е да създадеш нещо от нулата чрез езика на логиката, да му вдъхнеш живот, да видиш как функционира и най-вече, че е от полза за потребителя. Ако у човек го няма вътрешното желание да е творец, той най-често се отказва някъде по пътя, в момента, в който стане наистина трудно. 

Опит се трупа с желание и постоянство. В динамичната среда на нашата индустрията е много по-определящо да имаш в екипа си хора, които могат да се адаптират бързо и да учат нови неща, отколкото такива, които вече имат изграден опит в една сфера и се променят трудно. Това е и едно от ключовите неща, които се гледат по време на интервю за работа.

Второто изключително важно нещо е да променяте света около себе си – той не е нито статичен, нито предопределен. Не бъдете просто изпълнители, не чакайте някой да ви казва какво да правите. Когато започнах работа, бях много благодарен за дадения шанс и реших, че ще направя всичко по силите си, за да бъда полезен на тази компания. Най-добрият начин, по който смятам, че мога да го направя и все още следвам този принцип, е да имам нагласата, че работя за собствената си фирма. По този начин съм проактивен, подхождам критично към всичко, което правя, фокусирам се върху това как в крайна сметка допринасям за развитието на компанията и не се притеснявам да отстоявам мнението си пред всеки – без значение от позицията му.